Co se skrývá v zeleném ječmeni?

Zelený ječmen skrývá mnoho látek, které jsou pro lidský organismus velmi důležité. Zahrnují velmi rozsáhlou skupinu vitaminů, minerálů, aminokyselin i dalších prvků. Pokud se o nich chcete dovědět více, jste určitě na správném místě.

Hlavní vitamíny a zelený ječmen

  • vitamín A
  • vitamín B1
  • vitamín B2
  • vitamín B5
  • vitamín B6
  • niacin
  • vitamín C
  • vitamín E
  • vitamín K
  • biotin
  • kyselina listová

Vitaminy jsou obecně vzato látky, které urychlují a usnadňují biochemické reakce. Mnoho z nich si ale tělo nedokáže vyrobit vlastními silami a je proto závislé na vnějších zdrojích, hlavně na potravě. Vitaminy například silně ovlivňují výměnu látek mezi vnějším prostředím a živými organismy i vstřebávání látek do těla. Díky tomu jich člověk musí přijmout určité množství, aby si udržel zdraví svého organismu. Pokud se tak nestane, mohou velmi snadno nastat nejrůznější zdravotní problémy.

Jak je vidět na seznamu výše, zelený ječmen obsahuje právě vitaminů velmi slušné množství. Dělá to z něj pro lidské tělo jakýsi „balíček“ vitaminů. Tím pádem velmi redukuje nebezpečí, že právě to potřebné bude v lidském těle chybět.

Hlavní minerální látky v zeleném ječmeni

  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • draslík
  • sodík
  • křemík
  • mangan
  • bór
  • fosfor
  • chrom
  • stříbro

Minerály jsou látky, které si tělo vyrobit opravdu nedokáže, takže je musí přijímat v potravě či nápojích, případně potravinových doplňcích. Jsou to základní látky pro správnou funkčnost organismu po všech stránkách. Za všechny takové operace jmenujme například stavbu nových tkání, vedení nervů či správnou funkci metabolismu.

Správnou funkci neovlivňuje jenom samotný příjem minerálů, ale také poměr a vyvážení. Asi nejznámější mírou je poměr hořčíku a vápníku, kdy by tělo mělo přijmout asi 2 díly vápníku a 1 díl hořčíku. Právě tyto poměry ovlivňují schopnosti vstřebání minerálních látek a mohou ovlivnit také jejich výraznější ztrátu.

Pokud zachováme během stravy správné vyvážení, neměl by v příjmu minerálů nastat jakýkoli problém. Nicméně je pravdou, že tyto zásady správné výživy dodržuje opravdu málokdo. Existuje navíc choroby, které zvyšují potřebu jednotlivých minerálů a běžný příjem ze stravy tak nemusí stačit. Právě to jsou případy, kdy může zrovna zelený ječmen velmi pomoci.

Hlavní aminokyseliny obsažené v zeleném ječmeni

  • alanin
  • arginin
  • prolin
  • methionin
  • serin
  • glycin
  • threonin
  • histidin
  • tyrosin
  • valin
  • leucin
  • lysin

Jsou to právě aminokyseliny, které člověk potřebuje pro tvorbu bílkovin. Existují některé, které si tělo vyrobí samo. Tzv. esenciální aminokyseliny musí ale přijít v potravě. Patří sem například leucin či valim. A snad nepřkvapí, že zrovna tyto aminokyseliny obsahuje i zelený ječmen.

Další důležité látky

  • chlorofyl
  • bílkoviny

Zelený ječmen ale minerály a vitaminy nekončí. Obsahuje i samotné bílkoviny a chlorofyl, přičemž obojí je pro lidské tělo velmi cenné. Samotný chlorofyl má mnohé blahodárné vlastnosti, za všechny jmenujme silné dezinfekční účinky či působení proti nádorům. Zajímavě se projevuje tak v souvislosti s ušními, krčními a nosními nemocemi.

Neničí se cenné látky při zpracování zelenéhoječmene?

Velmi logická a zcela oprávněná otázka. Ale můžete být klidní – Neničí! Zelený ječmen je zpracován velmi přirozenou a šetrnou metodou. Jeho listy se nejdříve vylisují a pak usuší při teplotách kolem 31 stupňů Celsia. Nejedná se tedy o žádnou drastickou teplotu, takže v produktech zeleného ječmene zůstávají veškeré potřebné látky zachovány. A právě díky tomu ho mají milovníci zdravého života tak rádi.

Nyní snad již neexistují pochybnosti o cennosti a hodnotě takové potraviny, jakou je zelený ječmen. Pokud se ho rozhodnete zařadit do svého jídelníčku, uděláte velký krok, ba skoro skok k vylepšení svého zdraví. Nejen z hlediska prevence poruch zdraví, ale kdoví – třeba odstraní i některé neduhy, které vás trápí.