Chlorofyl a jeho účinky

Vysoká přítomnost chlorofylu v rostlině se obvykle projevuje zelenou barvou. Od toho také pochází jméno takzvaných super zelených potravin, mezi které patří také zelený ječmen.

Co je to vlastně ten Chlorofyl?

Jde o zelené barvivo umožňující svou přítomností fotosyntézu. Někoho může možná překvapit, že chlorofyl není důležitý pouze pro rostliny, ačkoli je s nimi spojen asi nejvíce. Ke svému životu ho potřebují rostliny, zvířata i lidé.

Jak může chlorofyl prospět lidskému zdraví?

Podporuje produkci hemoglobinu

Pokud je v organismu člověka přítomno dost chlorofylu, může ho tělo využít k vyšší produkci hemoglobinu. Je tím zpomaleno celkové stárnutí organismu, což určitě neocení pouze ženy. Tělo pak navíc dovede i mnohem lépe regenerovat. To ocení každý například během rekonvalescence po úrazu nebo nemoci, nebo i po sportovním výkonu nebo jiné fyzické námaze.

Působí proti zánětům

Chlorofyl má obecně silné protizánětlivé účinky, které lze samozřejmě využít při různých zdravotních potížích. Umí zrychlit hojení ran, díky čemuž se dočkal hojných aplikací během druhé světové války. Netýká se to přitom jen vnějších ran, ale působí i na jakékoli zánětlivé procesy uvnitř organismu – v uších, krku či nose. Je možné ho použít i na popáleniny nebo vředy na kůži.

Antioxidant, tedy působí proti rakovině

Antioxidanty chrání buňky organismu proti poškozování ze stran tzv. škodlivých volných radikálů. Protože zelený ječmen obsahuje hodně chlorofylu, řadí se mezi silné antioxidanty, které plní funkci prevence proti rakovině.

Účinný proti zápachu

Bez nadsázky je možné chlorofyl nazvat přírodní deodorantem. Kromě jiného velmi účinně snižuje tělesný zápach a to jak ten, který je důsledkem lidského potu, tak zápach pocházející z úst. Během války byl dokonce podáván i raněným, kterým silně páchly rány.

Podporuje hubnutí

Chlorofyl umí obecně dodat tělu dost energie a současně ho pročistit. Obě tyto vlastnosti ho staví do role důležité podpory jakékoli snahy o redukci váhy. Právě tělo prosté škodlivin mnohem lépe „nakopne“ metabolismus ke spalování tuků. A tato energie se zase hodí ke cvičení, bez kterého se žádná hubnoucí kůra neobejde.

Krevní tlak a jeho stabilita

Moderní doba se vyznačuje krom jiných rizik velmi častým výskytem kardiovaskulárních chorob, mezi které samozřejmě patří i problémy s krevním tlakem. A právě chlorofyl dovede tento tlak velmi efektivně regulovat. Zařazení zeleného ječmene do jídelníčku je tak dobrou cestou k prevenci těchto potíží. Současně lze zelený ječmen použít i během léčby vysokého krevního tlaku.

Překyselení organismu

Přílišné pH organismu je často vnímáno v souvislosti s mnoha chorobami včetně rakoviny. Obvykle ho způsobuje nevhodná strava bohatá na maso, bílý cukr a alkohol. A právě chlorofyl tuto kyselost celkově snižuje a udržuje tak organismus obecně zdravější.

Krásnější a čistší kůže

Zelený ječmen rozhodně pomůže i kvalitativnímu stavu vaší pokožky. Díky jeho účinku získá větší pružnost, svěžest a bude také stárnout pomaleji. Mohou zmizet i vyrážky a ekzémy.

Zdravá střeva

Chlorofyl působí blahodárně i na zdraví střevního traktu a umí odstranit některé zažívací potíže. Můžete ho využít i k očistě střev od letitých nánosů.

Díky těmto vyjmenovaným vlastnostem a dopadům na lidský organismus se nikdo nemůže divit stále rostoucímu zájmu o tuto potravinu. Stejně tak stoupající zájem vědců a celých vědeckých týmů je signálem, že nejde o nějaké pohádky nebo liché informace. Právě jejich pozornost se na zelený ječmen už dlouhou dobu soustředí.